.:: Jom Ikut ::.

Sunday, May 12, 2013

Resipi Nasi Jagung Versi Mak Saya

Harini tak dek mende-mende nak buat kat rumah ni
Jadi, aku nak share resipi nasi jagung 
Sebenarnya dah 3 hari lepas buat ni
Tapi saje baru nak share ngan korang.. Hehehe
Sempena hari ibu * hari-hari sayang ma okey*

Dulu, ma selalu gak wat nasi jagung ni..Sedap..
Betullah kata orang
Masakan yang paling best adalah masakan mak kita.. Kan3
Makkkkk, nak balikkkkkk.. Sobs ;((

Kalau ma, dia akan buat nasi jagung ni ngan ayam masak tomato
Sebab adik-adik aku ni, kalau gulai deme dok suke mane
Tapi aku nak share nasi jagung ngan gulai ayam
Best jugok, sape kate dok best... Hahahahaha


Ini Nasinya

RESIPI NASI
(Ikut aku punya sukatan la.. Untuk 2 orang makan)

2 pot beras - rendam 1/2 jam bagi dia lembut dan bleh naik gembur
1 biji bawang besar - mayam
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inc halia - kisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu butter
2 sudu minyak jagung - aku tak guna sebab tak dek. Guna minyak biasa je
1 tin kecil jagung
Pewarna kuning - aku ganti ngan serbuk kunyit ja
Garam
Daun pandan


- Panaskan butter
- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buha pelaga
- Masukkan bawang mayang
- Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan daun pandan
- Masukkan jagung
- Tumis sampai garing dan naik bau
- Kemudian masukkan beras dan air ikut sukatan beras yang kita guna tadi
- Bubuh garam secukup rasa dan pewarna.. Kacau
- Masak guna rice cooker



Ini gulainya
Maaf ye, gambar 3rd class.. Wahahaha
Benornya nak tunjuk ade ayam, ade kulit kayu manis, ade ubi kentang.. tu je.. ;p


RESIPI GULAI

Ayam
2 biji kentang
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang merah kisar
1 inc halia - kisar
2 paket rempah ayam daging cap bunga ros
2 sudu rempah kari daging
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Santan
Air asam jawa
Garam

- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang
- Tumis bahan kisar yang dicampur bersama rempah. Tumis sampai garing dan naik bau
- Masukkan ayam dan gaul rata.. Biar seketika
- Bila dah nampak kuar air ayam tu, masukkan air asam jawa
- Masukkan sedikit air dan santan
- Last skali masukkan ubi
- Siap dihidang


Selamat mencuba :))

3 comments:

  1. Salam ukhwah. .cam sedap je nasi jagung nga gulai aye huhu harus dicuba ni..jemput ke blog saya juga


    www.allnutrition4life.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhuwah... ye kak.. mmg best.. selamat mencuba :))

      Delete
  2. Part minyak jagung tu kat mne ye nk ltak

    ReplyDelete