.:: Jom Ikut ::.

Sunday, September 30, 2012

Yang Ku Janji Dulu - Resipi Apam Polka Dot

RESIPI APAM POLKA DOT

Hah! Baru nak bagi.. Heeee

Bahan-bahan untuk masak apam polka dot (50 biji papercup medium)

3 biji telur gred A - ambik dari peti sejuk tau, bukan telur yang duk luar tu
275gm tepung gandum - anggaran 2 1/2 cawan yang orang minum teh tu
220gm gula halus - anggaran 1 cawan
150ml susu segar / susu cair - anggaran 3/4 cawan
3 sudu kecil baking powder *ayak dengan tepung
1 sudu kecil ovelette - nama lain quick 75, berwarna oren kekuningan, teksturnya macam gel
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry / strawberry / apa2 ikut citarasa yang korang suka la
pewarna - ikut citarasa korang

Cara-cara

1. Pukul telur, gula dan ovellete - kelajuan maksima, hingga kembang dan menjadi putih
2. Masukkan susu segar, tepung gandum, baking powder, dan esen vanilla - pukul lagi hingga sebati
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
4. Masukkan setiap adunan tu ke dalam piping bag
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas - separuh je ye
6. Letakkan filling secukupnya - nak senang buh dalam piping bag jugak
7. Picitkan lagi skali adunan yang sama / lain warna pun boleh hingga penuh 
8. Last skali dot2 kan dengan warna pilihan

Kukus dengan api sederhana - 10-15 minit ataupun hingga apam tu masak

TIPS 

* untuk mengelakkan filling melekat kat bawah apam (sebab filling tu kan cair)
    - panaskan 1 sudu besar butter / marjerin
    - masukkan anggran 1 sudu besar tepung gandum
    - kacau hingga nampak tepung tu mrndidih
    - masukkan jenis filling yang nak guna tu
    - kacau hingga sebati dan pekat. kalau tengok keras sangat, tambah air sikit. Kalau still lembik    tambah je filling

* sebelum masukkan adunan ke dalam piping bag, kacau adunan hingga kelihatan sebati dan licin (tiada lubang angin) untuk mendapat permukaan apam yang rata dan tidak berlubang

* Kukus apam dengan api sederhana. kalau api besar, apam akan merekah

*Bungkus kukusan dengan kain untuk elakkan air jatuh ke dalam adunan apam

* Lepas siap kukus, simpan apam dalam bekas kedap udara. Sebab apam cepat keras kalau terdedah dengan udara


Okai, selamat mencuba la..

Sumber : myresipi



Oh, ade satu lagi yang ku janji nak tempek ritu..

Hah, ni lah aku cakap aitu, pasal jiran aku buat kenduri yang vogue n gojes gitu..



Ni pelamin dia.. Dengar cite la... kat 10k kotttttt... Pelamin saje kottt.. *gossip*


Ni lah pengantinnya.. Jiranku merangkap seniorku kat KOSPINT satu ketika dulu.. *aku pulak terlebih ayu.. cett..*


Nanti aku nak buat cam ni ja.. Ok dak?? Kih3.. Aku memang suka berangannnnn.. ;p


NotaSarah: Okai, dah abes ye hutang aku ngan korang... Dah bagi semua dah.. tak buat siap... Penat balik kelas terus apdet resipi ni tau2 ;D



JORDAN, 4:25 PM

No comments:

Post a Comment