Alhamdulillah..
Rasa nak makan roti canai
Allah bagi rezeki
Nak tunggu orang jual lambat sangat
Jadi, search la resipi kat google
Nak buat tu nampak cam senang je pun
Cuma time menguli tu jelah cam susah sikit
Act, bukan susah cuma lenguh tangan
Sebab kene uli lama n kene tekan kuat
macam nak buat roti pizza tuh
Aritu timah yang volunteer nak uli
Ahh, lega..wakakaka
Tq Timah
Meh aku share resipi
.
.
.
SUMBER: My Resipi
- 1kg tepung gandum - aku buat 2kg
- 1 1/2 cawan air
- 1 biji telur
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar susu pekat manis
- Mentega - aku guna minyak je
CARA-CARA:
* Campur air, garam, gula, telur dan susu
* Masukkan dalam gandum dan gaul rata - kalo tak cukup air pandai2 tambah
* Mula-mula uli 10 minit
* Kemudian biarkan doh tu 5 minit (rehat)
* Then sambung uli balik 10 minit smapai hilang ketul2 dan jadi licin
Kemudian korang buat la bulat-bulan cam gini
Dah siap buat bula-bulat tu sapu ngan minyak
Biarkan doh tu selama 4 jam
Dia akan jadi kembang macam lam gambar tu
Lepas empat jam start tebar
Kemudian lilitkan jadi bulat cam kat atas tu
Ini kalau nak buat roti caai kosong la
Kalau nak buat roti telur
Lepas tebar terus letak telur n masak
Taraaaaaa
Cicah ngan kuah kari atau sambal bilis
Aku juz makan ngan gula cukup
Mabeless
Selamat mencuba!!! :)
NotaSarah: Thanks my luvly osmets ARINI WAZNAH ( tolong buat bulat2), FATIMAH AZZAHRA (tolong uli tepung) dan NASIBAH ( tolong tebar)
Kenangan terakhir sebelum meninggalkan Bayt Full House
No comments:
Post a Comment